The Garden House. Una casa jardí a Xipre

Aquesta casa embolicada en un jardí, en ple centre de la capital de Xipre, Nicòsia, The Garden House in the City, obra de l’arquitecte Christos Pavlou, és un clar exemple d’una tendència efervescent: tornar la naturalesa a la ciutat

Un 60% de la planta baixa està dedicada a jardins. En l’alta abunden les terrazasa. Les plantes i paisatges, pensats per al gaudi d’abelles i papallones, amb més de 40 tipus flors silvestres, difuminen els límits entre el domèstic i el natural. Signa el espectacular paisatgisme Salomou Landscaping.

Plànol de el projecte de paisatgisme creat per als jardins interiors i exteriors que envolten The Garden House a Nicòsia (Xipre)

El projecte parteix d’una idea que ja van desenvolupar abans grans arquitectes. Per exemple Le Corbusier, que opinava que tota superfície ocupada a la naturalesa per l’habitatge havia de ser retornada en forma de jardí. Per descomptat, no és un plantejament innovador però sens dubte va arrelant amb força, especialment després de la pandèmia.

In the Garden House un jardí interiori protagonitza tot l'espai i connecta els diferents volúmentes

Durant el confinament s’ha redescobert el valor essencial de les nostres cases, donant-nos compte de la necessitat de més àrees exteriors, balcons, patis i terrasses, argumenta l’arquitecte Xipre, que acaba de rebre diversos importants reconeixements per aquesta obra.

Espais oberts i mobles de disseny a The Garden House a Xipre

“la necessitat de sortir lliurement a gaudir dels espais a l’aire lliure i connectar-se amb la natura i els veïns s’ha fet més desitjable que mai durant la pandèmia. Però una vegada més el tema de virus ha arribat només per emfatitzar el que ja coneixíem i sistemàticament s’ha oblidat i Ignoreu. I és l’impuls d’accelerar el procés d’incorporar la natura a les nostres ciutats de forma creativa “

Christos Pavlou, arquitecte

Tots els volums s'obren i tanquen a través de portes corredisses de vidre formant un espai únic

La casa, de 182 m2, compta amb un petit pati i espais exteriors que connecten els volums principals. Aquesta proposta tenia com a objectiu crear una continuadad amb l’àrea verda pública, en concret un parc situat al costat més llarg de el terreny.

Vista de la Lounge Chair dels Eames que edita Vitra a The Garden House de Xipre

Diferents espais connectats a través d'escales, portes corredisses de vidre i plantes autòctones

L’edifici està dissenyat en dues galledes rectangulars amb un pati verd entre ells. La idea d’jardí interior fa que sigui difícil adonar-se d’on acaba el jardí i comença l’interior. Així la casa, sense ocultar-se darrere de tanques i totalment acristallada d’una banda, es mimetitza amb el verd de l’exterior. Així es converteix en part de parc, que sembla estar inclòs en el seu interior. Els dos estan interrelacionats amb llocs compartits, com el camí de vianants, el jardí, el balcó ..

Vista de la casa anomenada per l'arquitecte The Garden House que ha rebut nombrosos reconeixements internacionals

en definitiva, el jardí al centre és el protagonista de la casa i al seu voltant s’organitzen i funcionen la resta dels espais. El verd sembla dividir la casa d’est a oest; flueix profundament cap a l’interior, omple l’espai inutilitzable sota de l’escala i s’escapa a l’altre costat de la casa. Totes les àrees interiors tendeixen a concentrar-se en els espais exteriors. L’habitatge es converteix en una zona intermèdia, un interior ric i tens, i agradable per aportar benestar i comoditat als seus ocupants.

Unes portes de vidre de 24 metres de llarg a la planta baixa no només separen els espais interiors sinó que, a l’obrir-se fan que tota la casa es formi un espai únic connectat per jardins. Quan el paisatge es converteix en concepte, no hi ha parets explica l’arquitecte.

Quant a el mobiliari, poc, de disseny i molt escollit, com les diferents peces dels Eames, que edita Vitra, tot pensat en el gaudi i la comoditat. Aquesta filosofia, un habitatge que promogui espais compartits i el diàleg social entre els seus residents i torni la naturalesa a la ciutat és el que ens va inspirar a crear la “casa jardí”. Un disseny pensat per emfatitzar el potencial dels jardins urbans privats i els microclimes que milloren les condicions de vida dins de les ciutats i frenen l’escalfament global.

Així és l’estudi que l’arquitecte chipiriota Christos Pavlou va fundar el 2003 a Nicòsia. Un petit estudi que funciona de manera molt personal i és especialment sensible a l’entorn. Per tot això The garden house in the city acaba de rebre dos prestigiosos premis d’arquitectura americana a Nova York. el de el públic i el de l’jurat “, tots dos a + Architizer Award 2020 en la categoria” interiors residencials “. Igualment el projecte The Garden House ha rebut guardons a Itàlia, Xipre, Alemanya. A més, va ser nominat per representar Xipre al EU Mies Award 21 que organitza la Fundació Mies van der Rohe Award 2021) a Barcelona.

Photo: Charis Solomou. Arquitecte. Darch Studio. //V2.com

Més info: Christos Pavlou Architecture

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *